Çeşitli D3 Vitamini (Kolekalsiferol) türleri mevcuttur:
Thaumatin, Batı Afrika katemfe meyvesinden elde edilen çok yoğun bir doğal tatlandırıcıdır.
Batı Afrika’nın katemfe meyvesinden (Thaumatococcus daniellii Bennett) izole edilen proteinlerin bir karışımı olarak bulunur. Tatlandırıcıların thaumatin ailesindeki proteinler şekerden 2000-3000 kat daha etkilidir. Çok tatlı olmasına rağmen, taumatinin tadı şekerinkinden önemli ölçüde farklıdır. Taumatinin tatlılığı çok yavaş gelişir. Algılama uzun süre devam eder ve yüksek kullanım seviyelerinde meyan kökü benzeri bir ağızda kalan tat bırakır. Thaumatin suda oldukça çözünürdür, ısıtmaya karşı kararlıdır ve asidik koşullar altında kararlıdır.
Thaumatin genellikle lezzet değiştirici olarak kullanılır ve aynı zamanda tuzu azaltmaya yardımcı olur. Diğer tatlandırıcılar ile birlikte kullanıldığında iyi bir sinerji etkisine sahiptir.
Thaumatin saf min olarak % 93 (tipik değer minimum% 97) veya bir karışım olarak, örneğin Maltodekstrin içinde % 10 Thaumatin mevcuttur.
Ksilitol, (CHOH)3 (CH2OH)2 formülüne sahip organik bir bileşiktir. Bu aşiral tür, 1,2,3,4,5-pentapentanolün üç izomerinden biridir. Bu şeker alkolü, çeşitli meyveler, mısır kabukları, yulaf ve mantarlar dahil olmak üzere birçok meyve ve sebzenin liflerinde bulunan doğal olarak oluşan bir şeker ikamesi olarak kullanılır. Mısır lifi, huş ağacı, ahududu, erik ve mısırdan elde edilebilir. Ksilitol, gıda enerjisinin yalnızca üçte ikisi ile kabaca sakaroz kadar tatlıdır. Xylitol, ilk olarak 20. yüzyılda Finlandiya’daki Huş ağaçlarından elde edildi ve ilk olarak Avrupa’da insülin seviyelerini etkilemeyen diyabetli insanlar için güvenli bir tatlandırıcı olarak popüler hale geldi. Günümüzde yaygın olarak sert ağaç ve mısır kaynakları hammadde olarak kullanılmaktadır.